Osmanlı Devletinde Seçkin (Elit) Bürokrasi Sınıfının Oluşumu Üzerine Bazı Düşünceler -1-
Article Sidebar
Özet
Bu makalenin temel aldığı soru Elit teorileri çerçevesinde Türk elitizimini aramak değildir. Amaç, Osmanlı devletinin dönemlerinde ortaya çıkıp Cumhuriyetin ilk yıllarında giderek güç kazanan ve Türkiye'nin 1960 sonrasında siyasi tarihini kontrol altına alan seçkin(elit) bürokrasinin nasıl oluştuğunu ve oluştuktan sonraki ilerleme sürecinde geçirdiği evreleri analiz etmektir. Makale iki bölümden oluşmaktadır. Bu bölümde Osmanlı devletindeki seçkin bürokrasinin oluşum evreleri anlatılır, diğer bölümde ise cumhuriyet dönemini değerlendirilmektedir.
Cumhuriyetin bürokratik oluşumunu 1923 değil 1830lu tarihlerde aramak gerekir. Devletler yıkılsa da yönetim anlayışları devam eder. Rejimler veya yapılanlar değişse de değişmeyen yönetim anlayışı vardır, bunun en tipik örneği Türk bürokrasinde görülür.
Cumhuriyet bürokrasi aslında ilk çağlardan beri gelen Türk devlet geleneğinin devamıdır. Bu geleneksel çizgideki yönetim anlayışının özellikle dış çarpanlarla nasıl değiştiğini makalenin ilerleyen bölümlerinde analiz edeceğiz.