p-ISSN: 1305-4600
e-ISSN: 2792-0909
Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
Yayıncı: Sosyal Politikalar ve Ekonomi Derneği

Türkiye'de Demokrasi Sürecinde Seçimler

Article Sidebar

Erol Tuncer
Nasıl Atıf Yapılır
Tuncer, E. (2008). Türkiye’de Demokrasi Sürecinde Seçimler. Demokrasi Platformu, 4(14). Geliş tarihi gönderen https://www.demokrasiplatformu.com/dergi/article/view/113


Özet

Ülkemizde ilk anayasa 1876 yılında hayata geçirilmiş, parlamento seçimlerinin ilki 1877 yılında yapılmıştır.

1876'dan günümüze kadar geçen yüz yılı aşkın sürede 5 anayasa yürürlüğe konulmuş, çok sayıda seçim kanunu düzenlenmiş ve yine çok sayıda seçim sistemi denenmiştir. Bu sürede Birinci ve İkinci Meclisler için 30 Genel Seçim, İkinci Meclisler için 1 Genel – 7 Kısmi seçim yapılmıştır.

Makalede, söz konusu seçimlerle ilgili hususlar, şu sırayla ele alınmaktadır:

Anayasalar, Seçim Kanunları, Yasama Organlarının Yapısı, Birinci ve İkinci Meclislerin Üye Sayıları, Yasama Dönemleri, Seçmen Yaşı, Seçim Sistemleri ve Seçimler.

Seçim sonuçları bu çalışmanın dışında tutulmuştur.

Article Details